This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Interview with De Standaard online

Ophelia Debisschop startte in 2015 met haar eigen lingerielabel, Ophelia Lingerie, handgemaakt in België. Ze organiseert in haar atelier regelmatig lingerie workshops. Dit zijn haar stijlgeheimen.

Wat is recent je beste aankoop geweest?

‘Toen ik vorige maand in Parijs was, heb ik twee jurken gekocht. Het was lang geleden dat ik nog eens de tijd nam om te winkelen, dus dat was genieten. Het fijne aan de stuks is dat ze zijn uitgesneden op een manier dat ik ze perfect met mijn eigen ontwerpen kan combineren. Ik vind het jammer dat lingerie vaak verstopt is, dus ik ben altijd op zoek naar kledij die de grenzen tussen boven- en onderkledij laat vervagen.'

Welk kledingstuk zal je nooit weggooien?

‘Mijn lingerie. De stuks van de eerste collectie zijn intussen vier jaar oud en draag ik nog regelmatig. Ooit komt er een moment dat ik ze niet meer zal kunnen dragen, maar dan maak ik graag een archiefje.’

Wat was je eerste designerstuk? 

‘Een zwart jasje van Moschino met kanten details, een afdankertje van mijn mama. Ik heb het elke dag gedragen tot het uit elkaar viel. Op het einde was de rits zelfs vervangen door een veiligheidsspeld.’

Welke kleur komt het vaakst terug in je kledingkast?

‘Nude en poedertinten zijn een constante in mijn kledingkast. Aangezien ik erg bleek ben, vind ik donkere kleuren vaak te hard.’

De meest waardevolle stijltip die je ooit kreeg?

‘Trek je niets aan van wat anderen denken. Ik mocht al heel vroeg, vanaf mijn drie jaar, zelf mijn kleren kiezen. Met absurde combinaties tot gevolg. Toen ik jonger was experimenteerde ik graag met mijn kleding, waardoor ik al snel als "anders" gelabeld werd. Hoewel mijn stijl nu veel rustiger is geworden, kleed ik me nog steeds enkel voor mezelf, niet voor anderen.’

Wie is je grootste stijlicoon?

‘Jane Birkin, ik beschouw haar als een soort muze. Er hing lang een foto van haar boven mijn ateliertafel en ze blijft me inspireren. Haar simpele en elegante stijl, maar toch met lef, spreekt me erg aan.’

Wat is je grootste modeblunder?

‘Toen ik dertien was, heb ik een tijdje fluoroze beenwarmers rond mijn armen gedragen. Die combineerde ik steevast met een volledig zwarte outfit en roze sneakers.’

Wie is je favoriete ontwerper?

‘Christian Wijnants: zijn materialen, snits en kleuren, alles. Hoewel zijn kleding meestal boven mijn budget is, heb ik toch al mooie stuks kunnen kopen tijdens de stocksales of tweedehands.’

Wat is je favoriete kledingwinkel of mode-adresje?

'Billie Rose in Gent is een heerlijke boetiek met meer dan enkel kledij. Meestal hou ik niet zo van multibrandboetieks, omdat er vaak te veel stijlen gemixt worden. Hier vind je een perfect gecureerde selectie van artikelen, van kledij tot juwelen en interieur items. Bovendien verkopen ze ook kleinere, Belgische merken.’

In welk kledingstuk zullen we je nooit zien?

‘Een trouwjurk. Ik zie mezelf niet trouwen.’

(Interview by Kim De Craene)